dimecres, 2 de març de 2016

Taller sobre motivació i autoconeixement per a joves sords

El dijous 25 de febrer vam fer la 2a trobada de joves sords del curs que va consistir en un taller titulat "Descobrint-nos" adreçat als joves sords que atenem al CREDA.

L'experiència va ser molt maca i enriquidora per a tots els que vam participar per diferents motius:

En primer lloc, per la pròpia trobada. Tenir un espai de debat i d’intercanvi d’experiències personals entre els joves sords ja és per si mateix un encert donat que els nois i noies van poden conèixer i passar una estona agradable amb altres joves sords, que tot i que compartien un tret comú, la sordesa, eren en altres aspectes força diferents: alguns només parlaven, d’altres només signaven, i la majoria eren capaços de fer les dues coses a l’hora. I el millor de tot, va ser la naturalitat de tot plegat.

En segon lloc, perquè a més a més aquest taller estava conduit per dos joves sords que per la proximitat d’edats i, segurament, amb problemàtiques, interessos i experiències personals comunes, afavorien la identificació dels joves participants. Dins aquest apartat, tot i que es van notar una mica els nervis i falta de rodatge o experiència dels joves formadors, vull destacar el seu grau d’implicació i entusiasme en aquest taller, el qual també va ser una oportunitat “professional” per a ells.

I en tercer lloc, perquè vam poder gaudir de forma simultània de diferents mitjans tècnics i personals d’accessibilitat, alguns dels quals totalment nous per als joves sords. En concret, hi teníem una intèrpret de llengua de signes, un sistema de subtitulació immediata de tot el que dèiem per la pantalla, video en directe dels que parlàvem per facilitar la lectura labial dels presents i, per últim, hi havia instal·lat un bucle magnètic per a què els joves que tinguessin la tecnologia adequada als seus audiòfons o implants poguessin tenir una bona entrada d’audio. Personalment crec que la presència de tots aquests mitjans va ajudar a transmetre un missatge de pluralitat i respecte per a totes les opcions: oralistes, signants, bilingües...

El contingut del taller va ser molt adequat per afavorir el contacte entre els assistents d’una forma lúdica i divertida, tot i que va haver també moments emotius de reflexió personal sobre la situació de les persones sordes.

Tot plegat, un èxit i una gran experiència personal que em va fer gaudir molt.
 A continuació us poso alguns comentaris dels participants:
Joves:

- El taller en general ha estado bien y los temas que se han tratado eran muy prácticos, pero personalmente creo que hubiera sido más interesante que se hubieran hecho debates o que cada uno diera su opinión respecto a diferentes temas. Creo que sería un buen tema donde enfocar si se vuelve a hacer el taller.

- El tema de los subtítulos ha ido muy bien porque lo tenía de apoyo por si alguna palabra no la entendía, me ha gustado mucho.

Logopedes, Malls i altres professionals:

- Va estar molt interessant escoltar les opinions dels joves, les seves opinions sempre fan reflexionar. La propera vegada s'ha de fer campanya perquè puguin venir el màxim possible. Jo  m'ho vaig passar molt bé.

- Va ser molt enriquidor veure l'intent de fer cohesió de grup social respectant les modalitats comunicatives i lingüístiques (oral i llengua de signes). També els recursos tecnològics (subtitulació, pantalla) i humans (intèrpret de llengua de signes) per guanyar en accessibilitat.

- Creiem que els joves sords tenen un gran potencial i estem convençuts que amb el seu empoderament seran capaços de mostrar a la societat el seu esforç de superacio, la seva valua i les ganes de viure en igualtat.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada